Tweehandig

Een gedachte over tweehandig zijn, of eigenlijk: tweearmig.
Vroeger, als kleine jongen, maar ook later als jongvolwassene, keek ik regelmatig naar tennis. Een mooie sport waarin je het helemaal alleen moet doen en je je dus niet hoeft te ergeren aan medespelers.
Toen Stefan Edberg Wimbledon had gewonnen rende ik naar buiten, zocht een mooie grote muur op en speelde dat ik Edberg was. Ik had een voorkeur voor spelers als hij, die het service-volleyspel geweldig beheersten. Mijn grote helden waren Jimmy Connors, John McEnroe, Henri Leconte en Goran Ivanisevic. Natuurlijk, er waren nog meer geweldenaars, zoals Boris Becker en Pete Sampras. Deze vier hadden bij mij echter een streepje voor: ze waren allemaal linkshandig. Ik ben van nature ook linkshandig en je ziet het dan heel snel als anderen dat ook zijn. Het schept een band, zoals dat wel vaker gebeurt bij minderheden.
Ondanks dat ik een echte lefty ben, ben ik niet 'stijflinks', zoals dat ook weleens genoemd wordt. Ik zeg ook altijd:"ik ben linkshandig, maar ik ben rechts ook erg handig". Ik ben behoorlijk tweehandig. Ik doe met rechts misschien wel net zoveel als met mijn linkerarm. Alleen het schrijven gaat wat lastiger. Ik kan met rechts best net schrijven, maar het duurt alleen een eeuwigheid voordat ik een A4-tje heb volgekalkt.

Door mijn tweehandig zijn begon ik mij, met betrekking tot het tennis, iets af te vragen: zou het toegestaan zijn om met beide armen te tennissen? Stel, zoals in mijn geval: je hebt een meer dan goede forehand en maar een matige backhand. Met je andere arm heb je dat ook. Je zou dat kunnen combineren en op die manier je zwakste slagen kunnen uitbannen. Komt er een bal links van je, dan sla je een linker forehand, komt de bal rechts dan wordt het een rechter forehand. Op deze manier omzeil je de moeilijkheid van het slaan met de backhand en sla je eigenlijk altijd een behoorlijke slag. Daarbij is je reikwijdte groter, hoef je je lichaam niet onhandig te draaien, sta je dus altijd met je gezicht naar de tegenstander gericht en win je tijd omdat je directer kunt slaan. Je moet jezelf dan wel aanleren om bij elke wachtstand je racket in beide handen te nemen, zodat je niet op het laatste moment je racket nog moet overhevelen.
Gezien het feit dat tweehandigheid in het tennis bij mijn weten nog niet vertoond is – zoals trouwens tweebenigheid in het voetbal ook nog altijd een zeldzaamheid is – vroeg ik mij dus af of hiervoor een regel bestaat. In het algemene reglement van de tennissport wordt hierover niets vermeld, dus stelde ik mijn vraag aan de KNLTB: is het toegestaan om tijdens een tenniswedstrijd met beide armen te spelen? In eerste instantie kreeg ik een wat vreemde reactie:"Dat is een probleem". Punt. Een probleem? Ik begrijp het niet. "O, excuses, er is een verkeerd antwoord gestuurd. Maar er wordt over dit vraagstuk niets vermeld in de tennisreglementen". Ik ga er dus maar vanuit dat het is toegestaan.

beeld tweehandig

Het wachten is nu begonnen. Het wachten op het eerste wonderkind dat laat zien dat het een koud kunstje is om beide armen in het tennis te gebruiken. Er zal een golf van bekentenissen volgen. Spelers en speelsters zullen toegeven dat ze ook de techniek beheersen en er zullen demonstratiewedstrijden georganiseerd gaan worden waarbij toeschouwers zich kunnen vergapen aan de nieuwe mogelijkheden die het moderne tennis zal bieden. Want het tennisschouwspel zal sterk veranderen en gedomineerd gaan worden door 'Twohanders'. Een deel van de liefhebbers zal juichend op de banken staan door de toenemende snelheid van het spel en de nóg hardere klappen. Een ander deel zal treuren om het verloren gaan van de prachtige backhand, toch een onmisbaar onderdeel van het tennisspel. Deze groep zal slechts wedstrijden bezoeken waarbij minimaal één ouderwetse 'Onehander' op het veld staat, om de kunst van de laatste backhands met passie te kunnen inhaleren…

1 gedachte over “Tweehandig”

  1. Dat wordt toch ook wel eens van nadal gezegd?
    Ik heb het mijn dochter in de tennistraining ook zien doen : haar tweehandige backhand speelde ze eigenlijk met rechts

    Beantwoorden

Plaats een reactie