Zwart of donker is blijkbaar het nieuwe wit in de tenniswereld. Ik zag gisteren de partij tussen Federer en Wawrinka. Misschien lag het aan mijn tv, maar ik vond het er allemaal nogal donker uitzien bij de ATP World Tour Finals. De belichting leek niet helemaal in orde, maar vooral de tennissers liepen als schaduwen over het veld, gekleed in volledig zwart of in ieder geval donkergekleurd tenue. Wawrinka loopt wel vaker in wat vreemde outfits rond, die meer weghebben van shortama's dan professionele sportkleding. Ik vind dat jammer. Nog niet zo lang geleden was, zeker op Wimbledon, de dresscode 'overwegend wit'. Daar is vrijwel niets meer van over, wat in mijn ogen afbreuk doet aan de sport.
Een tijdje geleden bestreden spelers en speelsters elkaar nog in volledig wit, iets wat de sport een gedistingeerde status gaf. Iets elitairs. Iets klinisch, schoons. Nu lijkt het er soms wel op of een speler na een danceparty direct is doorgegaan om een tenniswedstrijdje te spelen.
Soms moet je niet willen veranderen. Respect hebben voor regels, gewoon omdat dat past en gepast is. Je maakt mij niet wijs dat iemand beter gaat spelen omdat hij of zij een zwart in plaats van wit broekje draagt. Maar ik denk niet eens dat het door de spelers komt. Het is de shirtsponsor die de omzet wil verhogen en denkt met gekleurde shirts en shorts een groter publiek te bereiken.

Jammer dat het allemaal weer om geld draait en niet om de eerbied voor de sport.

Plaats een reactie