Vleesboom

Een arts en chemicus komt met een revolutionair product voor de bioteelt. Een vleesboom zal de wereldwijde vleesproductie op zijn kop zetten.

Daar lagen ze dan, in een doosje. Een stuk of vijftig pilvormige zaadjes in een opvallend gekleurde verpakking, klaar om de wereld te veroveren.
Maar eerst de presentatie. Over een paar minuten start de lancering van een product dat de wereld zal verbazen en mogelijk zal doen trillen op zijn grondvesten. Dan zal iedereen getuige zijn van iets dat niet voor mogelijk werd gehouden, dat gemengde gevoelens zal opwekken, maar dat toch vooral bewondering zal oogsten, in ieder geval in de medische wereld.

Met klamme handjes staat hij te wachten. De zaal zit vol. Vijfhonderd medici uit alle hoeken van de wereld zijn nieuwsgierig. Een kleine honderd journalisten zijn gespannen, volkomen onwetend van wat er hier straks vertoond gaat worden, maar waarvan verteld is dat het ‘extreem spectaculair’ zal zijn.
Zijn handen zijn niet alleen klam van opwinding, maar ook van angst. James Willowbee, arts en chemicus, heeft met zijn kleine team een product ontwikkeld dat als ‘waanzinnig’ bestempeld kan worden. Zowel in positieve als – helaas – in negatieve zin, maar hij hoopt dat de reacties toch vooral positief van aard zullen zijn. Helemaal zeker daarvan is hij niet, want hij weet dat de methode en het product enigszins controversieel zijn. Stel nou dat…
“Dames en heren, doctor James Willowbee gaat u nu het nieuwste product op het gebied van bioteelt presenteren. Geef hem alvast een welkomstapplaus!”
Terwijl James naar de microfoon wandelt wordt de presentatie gestart en verschijnt een grazende koe op het enorme projectiescherm. “Dames en heren, collega’s, u ziet achter mij een bekend tafereel. Een grazende koe, bezig om voor ons melk te produceren. Naast melk produceert dit dier ook nog iets anders, namelijk veel vlees. Maar, als het aan mij ligt, niet lang meer.” Onrust in de zaal, mensen kijken elkaar aan en vragen zich hardop af wat deze man bedoelt.
Dit is de inleiding van een mogelijk boek of verhaal waarin een revolutionair nieuw product op de markt komt. Een product dat zorgt voor bewondering en afgrijzen en dat een enorme golf van reacties in de hele wereld tot gevolg zal hebben. Een product ook dat de productie van vlees een volledig nieuwe dimensie zal geven.

Plaats een reactie