Profielkeuze

Deze week was er een informatieavond over de profielkeuze op de school van onze dochter. Zij zit in 3 VWO en moet gaan bedenken wat zij de komende jaren wil gaan leren, maar tegelijkertijd rekening houden met de arbeidsmogelijkheden na haar studie. We waren dus benieuwd wat er allemaal over de profielkeuze verteld zou worden. Resultaat: we weten nog net zoveel. Als je een informatieavond houdt en je vertelt daarin hetzelfde als je eerder dit schooljaar ook per brief aan de leerlingen hebt meegegeven, dan is zo'n avond vrij nutteloos. Dan mag je je als afdelingsleider wel erg interessant en belangrijk voelen, maar als je dingen vertelt die pas na drie keer uitleggen echt duidelijk worden of die vaag en niet relevant blijken te zijn, dan ben je wat mij betreft niet helemaal geschikt om zo'n avond mede te presenteren. De presentatie was dus gedeeltelijk in handen van de afdelingsleider, het andere deel werd behandeld door de decaan. Ook deze persoon leek ons niet helemaal geschikt als presentator, gezien de enorme hoeveelheid 'uh's' die tijdens de presentatie gebezigd werd. Daarnaast werden films die in de presentatie werden gebruikt, overgeslagen "omdat ze van beroerde kwaliteit waren" en werden zaken die zó duidelijk waren onnodig uitgelegd.

Een profielkeuze is natuurlijk hartstikke leuk, want je mag zelf een keuze maken. Maar als je 14 of 15 jaar bent kán je nog helemaal geen keuze maken. Als 14- of 15-jarige moet je een keuze maken voor de toekomst, een toekomst die nog veel ongewisser is dan dertig jaar geleden, toen ik mijn (toen nog) vakkenpakket mocht samenstellen. Vroeger dacht je aan een goede baan in loondienst bij een werkgever waar je lang zou werken. Tegenwoordig is dat heel anders. Als ik de maker van het filmpje dat de decaan toonde (het enige filmpje dat niet van beroerde kwaliteit was) mag geloven, zal over tien jaar nog maar 40% van werkend Nederland een vaste baan in loondienst bezitten. De rest zit op een tijdelijk contract of moet zijn brood verdienen als zelfstandig ondernemer. Wat moet je dan als tiener kiezen?

Bij thuiskomst denk ik:"Shit, dát had ik moeten vragen!" Want het is natuurlijk wel leuk om een filmpje met prognoses te vertonen, maar wat doet de school daar dan verder mee? Je zou denken dat de school met de nieuwe ontwikkelingen meegaat en daarop de vakkenkeuze aanpast. Bijvoorbeeld het aanbieden van een standaard vak als Bedrijfskunde in ieder profiel, zodat je alvast wat voorbereidende informatie krijgt over de mogelijkheden van het starten van een eigen onderneming. Helaas was dit niet het geval. Er werd met geen woord gerept over het voorbereiden van leerlingen op het starten van een eigen zaak. Toch een gemiste kans om je met een afwijkend maar modern aanbod echt te onderscheiden van andere scholen…

Plaats een reactie