Olympische Spelen

In de vakantieperiode doe je andere dingen. Je kijkt ook naar andere dingen. Of beter nog: je kijkt anders naar andere dingen. Zo hebben we tijdens onze vakantie in Denemarken via de Deense televisie naar de Olympische Spelen gekeken. Omdat je het commentaar allemaal niet verstaat ga je op andere dingen letten en komen de vreemdste sporten voorbij. Ja, de Olympische Spelen zijn dé plek om vreemde, in mijn ogen zelfs lachwekkende sporten te bekijken.

Het synchroonzwemmen bijvoorbeeld. Allereerst vraag ik mij af: hoe is het bedacht en waarom zou je het gaan doen? Alleen de opkomst al. Acht zwemsters staan buiten het bad klaar. Eén van hen is moeder overste en geeft aan wanneer er gestart gaat worden. Als dat zover is, loopt men de trap op en begroet, strak marcherend en met een overdreven en onechte glimlach op, de jury en het publiek. Dan volgt een korte presentatie waarin verschillende schijnbaar interessante poses worden aangenomen, waarna de dames in rijen keurig het water in duiken. Daar begint de daadwerkelijke kür, waarbij één van de leden de lucht in gesmeten wordt en een acrobatische toer uithaalt. In mijn ogen lukken die hoogstandjes niet altijd, maar ik ben een leek dus heb er geen kijk op. Voor mij ziet het er dus allemaal hetzelfde uit, maar de jury ziet dat toch anders. Het ene team is met 95 punten toch beduidend beter dan het andere team dat slechts 74 punten scoort.
Ik begrijp heel goed dat er geen mannen aan deze ‘sport’ meedoen, al denk ik dat homosexuele mannen (no offense) dit mogelijk juist weer prachtig zullen vinden.

Hink-stap-springen

Ooit moet iemand gedacht hebben: “ik zou eigenlijk wel eens willen weten hoever ik kan komen als ik eerst eenmaal hink, dan eenmaal een stap zet en dan pas een sprong neem”. Dat is natuurlijk in stappen (!) gegaan, dat bedenken van deze ingewikkelde manier van verspringen. Een hele afstand hinken vond men te lastig, een flink aantal stappen zetten is gewoon wandelen en dat is niet sportief genoeg. En springen bestond al. Dus dacht iemand na een flink aantal glazen sterke drank genuttigd te hebben: we moeten het combineren! Probleem hierbij is wel dat ofwel de hink ofwel de sprong met het mindere been uitgevoerd moet worden. Alles met het sterke been doen lukt niet, dankzij de stap in het midden. Dames en heren doen aan deze serieuze sport, die ik zelf helaas niet serieus kan nemen.
Het kan wat mij betreft qua lachwekkende sporten echter nog erger…

Snelwandelen

Hoe kóm je erop! Snelwandelen is om je voor te schamen als deelnemer maar hilarisch als schouwspel. Het ziet eruit alsof iemand óntzettend nodig naar het toilet moet, het ophouden eigenlijk al voorbij is, maar niet wil laten merken dat het feitelijk al te laat is. Hij wil geen aandacht trekken door hard naar het kleinste kamertje te rennen, maar versnelt wel zijn pas en maakt daarbij bewegingen om lekken tegen te gaan. De kunst is om, in tegenstelling tot sprinten, altijd contact te houden met de grond. Je mag dus niet gaan zweven, dan riskeer je diskwalificatie.
Waarom doe je aan deze sport? Omdat je te sloom bent voor de sprint? Omdat je gewoon wandelen net iets te saai vindt? Omdat je heel graag aan de Olympische Spelen wilt meedoen maar niet sportief bent en je denkt wel lekker te kunnen snelwandelen?
Ik weet het niet. Als ik het zie, en zeker als de eindsprint wordt ingezet, hou ik het niet droog. Ik kan dan niet anders dan smadelijk lachen om deze idioterie.

Ik heb het niet gezien, maar er schijnt ook synchroon te zijn schoongesprongen. Twee personen die tegelijkertijd vanaf de plank hun kunstje starten, onderweg dezelfde acrobatische uitvoering doen om uiteindelijk tegelijkertijd en op dezelfde manier in het water te plonsen. Vast heel leuk en interessant om te zien, maar ik zit toch regelmatig met een groot vraagteken boven mijn hoofd: waar gaat dit over, waarom doe je dit? Het zal de charme van de Olympische Spelen wel zijn…

Suggesties

Ik zie toch alweer uit naar de volgende Spelen. Ook daar zullen vast weer nieuwe bijzondere sporten geïntroduceerd worden. Ik heb in ieder geval wat suggesties voor nieuwe sporten of sportonderdelen, waarvan ik verwacht dat er op de Olympische Spelen van 2020 wel een paar zomaar zouden kunnen worden geïntroduceerd. Wat dacht u van synchroon koprol-pirouette-stap-springen (variant waarbij de hink vervangen is door de moeilijkere koprol gevolgd door een pirouette), tandem bmx-racen (mogelijk iets aangepast circuit, maar zeker zo spectaculair en snel), estafette suppen (vier deelnemers leggen ieder 400 meter af en geven aan het eind de paddle door), averechts dressuur (paard op ruiter, verkorte kür), onderwatercurling (ontdooistand van het normale curling, waarbij de uitvoering gewoon een verdieping lager verdergaat. Let hierbij op de vegers!) en drone schieten (variatie op kleiduiven schieten, waarbij de drone door de tegenpartij bestuurd wordt).

Ik wil mezelf gaan bekwamen in één van deze sporten, zodat ik zelf aan de Spelen kan deelnemen. Kan niet wachten!

Plaats een reactie