Bitterballenfile bij Kwekkeboom

Bij ons in het winkelcentrum stond laatst een grote stand van Kwekkeboom. U weet wel, van die kroketten. Ja, Kwekkeboom, wie kent het niet? Ik citeer:

Al in het eerste deel van de 20ste eeuw heeft de naam Kwekkeboom furore gemaakt met zijn overheerlijke Rundvlees Croquetten. Van patisserie winkel in Amsterdam, tot nationaal bekend horeca merk voor frituur snacks en uiteindelijk ook de lekkerste croquet voor in de oven.

Wat opvalt, naast de nodige spelfouten, is dat hier gesproken wordt over ‘croquetten’, de dure versie van onze kroket. En dat het gaat om het gebruik van rundvlees. Nou was dat voorheen ‘gewoon’ rundvlees, maar om de omzet wat te verhogen heeft Kwekkeboom gekozen voor een speciaal stuk rundvlees: Black Angus. Volgens kenners de Top of the bill, het neusje van de zalm, de crème de la crème onder het rundvlees. De Keuringsdienst van waarde was ook benieuwd naar deze ogenschijnlijk nieuw ontdekte vleessoort, zie hier een filmpje. De Black Angus is van origine een Schots runderras, groot en stevig. Dit beest heeft niet zoals veel van zijn soortgenoten, het vlees alleen aan de buitenkant van zijn lichaam zitten, net onder de huid dus. Nee, deze jongen verzamelt het vet ook tussen de spieren en het is nu juist dát gegeven dat maakt dat het vlees sappiger is en lekkerder smaakt.

Ik schrijf nu ook maar gewoon op wat ik te horen heb gekregen, ik heb er natuurlijk helemaal geen verstand van. Maar in het winkelcentrum liep blijkbaar een enorme hoeveelheid kenners rond, want er moest een verkeersregelaar aan te pas komen om de kenners in rijen langs de Kwekkeboom-kraam te loodsen. Nee, nu draai ik door; het was erg druk bij Kwekkeboom, maar waarschijnlijk niet omdat er zoveel connaisseurs rondliepen, maar gewoon, zoals het ons Hollanders betaamt, omdat iedereen graag een GRATIS bitterbal gevuld met Black Angus-vlees wilde proeven. Een bijzondere bitterbal die ook nog eens eenvoudig in de oven ‘gefrituurd’ kan worden. Makkelijk en zonder gebruik van frituurvet, dus minder vet. Het vet komt nu van de binnenkant, van het overheerlijke Black Angus-vlees…

Plaats een reactie