Gekke mensen op de weg

Deelnemen aan het verkeer in Nederland wordt steeds meer een gevaarlijke onderneming. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat ik onderweg abnormaal asociale bestuurders tegenkom. Ik ben niet zo heel bang aangelegd, maar de reactie van sommige bestuurders is wel om bang van te worden. Hier volgen twee voorbeelden van imbecielen op de weg die ik de afgelopen twee weken tegenkwam.

Naar het werk

Op weg naar het werk is het altijd wel vrij druk, maar het is geen filerijden. Zo ook deze keer, op de pleyroute. Ik rij op de rechter rijbaan en zie dat zich daar een langzame rij gaat vormen. Ik wil dus naar de linker rijbaan gaan, kijk uiteraard eerst goed en zie dat het kan. Genoeg ruimte voor en achter, dus richtingaanwijzer aan en meteen naar links. De bestuurder die bij mij achterop komt vindt mijn actie, hoe reglementair en soepeltjes ook uitgevoerd, volkomen verkeerd en onverantwoord en laat dat direct blijken. Hij toetert vriendschappelijk, begint zelfs naar me te zwaaien en van vreugde zijn auto van links naar rechts te bewegen. Hij probeert zelfs rechts naast mij te komen, wat helaas voor hem niet lukt. Na een paar kilometer moet ik stoppen bij het verkeerslicht en komt de vriendelijke medeweggebruiker links naast me staan. Ik kijk opzij en zie dat zijn rechter portierraam geopend is, zijn mond is druk aan het bewegen en hij doet iets met zijn arm. Hij heeft een soort groot hondenbot in zijn hand en maakt bewegingen alsof hij dat bot naar mij wil gooien. Maar wat moet ik nou met een hondenbot? Ik hou niet eens van honden! Zonder te reageren vervolg ik mijn weg.

Boodschappen doen

Winkelcentrum Elderveld is klein, maar op zaterdag altijd erg druk. Ik heb net mijn spullen ingeladen en ben bezig om het parkeerterrein af te rijden. Plots zie ik uit de zijstraat een auto met een enorme vaart achteruit komen rijden. Hij lijkt niet te gaan stoppen, dus ik druk flink op de toeter om hem te waarschuwen. Hij is namelijk niet de enige die zich op het parkeerterrein bevindt en hij is uitermate onverantwoordelijk en gevaarlijk bezig. Nog een bochtje makend staat hij nét voor mij stil. Ik rij langs hem om zo het parkeerterrein af te kunnen rijden. Ik wordt bijna nog geblokkeerd door mijn overenthousiaste vriend, maar het lukt me om vóór hem de weg op te rijden. In mijn binnenspiegel zie ik hem heftige gebaren maken en met zijn vinger naar de zijkant wijzen. Hij wil blijkbaar graag met mij iets gaan drinken bij het tankstation dat we naderen. Ik besluit om niet op zijn uitnodiging in te gaan, wat hem in verwarring brengt. Half op de uitrit rijdend remt hij fors en keert zijn auto op de weg om de andere richting op te rijden. Hij is mij dus achterna gereden, hoewel hij eigenlijk een andere richting op moest…

Beide bestuurders waren mannen tussen de 20 en 35 jaar oud. Zij vertoonden allebei roekeloos en onverantwoord gedrag, maar vinden dat zelf niet. Alles moet wijken voor hun verkeersdeelneming, zo lijkt het. Beide voorvallen hadden plaats in de (vrij) vroege ochtend: 7.15 uur en 9.00 uur. Wat bezielt deze mensen om op de beschreven wijze te reageren? Komt het door een slaaptekort (een nachtje doortrekken), is er drugs in het spel, is het de invloed van die vreselijke energiedrankjes of is een relationeel probleem de oorzaak? Geen idee, maar ik vind het gedrag in het verkeer steeds erger worden. Want het gebeurt ook steeds vaker dat er geen richting aangegeven wordt, er met flinke snelheid links én rechts ingehaald wordt, er laat geremd en gebumperkleefd wordt.
Het doet mijn wens om vroeg of laat te emigreren weer wat groter worden.

Plaats een reactie