Daar wordt ik knorrig van

Het van origine Duitse soepbedrijf Knorr gaat met zijn tijd mee. Men is druk bezig om de term ‘duurzaamheid’ in het merk door te voeren. Maar men probeert ook met de vegetariërs mee te denken. Ik zeg opzettelijk ‘probeert’, want dat lukt nog niet helemaal. Kijk maar eens op de verpakking van het wereldgerecht ‘Italiaanse Lasagnette Napoletana‘. Het is om knorrig van te worden.

Wel of niet vegetarisch

Ik heb inmiddels al wel begrepen dat mensen die zelf geen vegetariër zijn erg makkelijk denken als het gaat om een gerecht waar vlees of vis in zit te ‘ontvlezen’. Allereerst wordt er gek opgekeken als ook een visbevattend gerecht door de vegetariër wordt afgeslagen. Dat begrijp ik niet. De belangrijkste reden van het vegetariër-zijn is toch dat je dan geen dode dieren eet? En volgens mij is een vis, net als trouwens gevleugelde wezens en insecten, een dier.
Daarnaast denkt of vindt men dat problemen makkelijk te verhelpen zijn. Ik zal wat voorbeelden noemen:

  • Om de soepballen heen eten of soep opscheppen zonder de ballen;
  • De stukjes ham uit de bami halen, zodat de bami ook voor de vegetariër geschikt is;
  • Een vegetarische hamburger los bakken in de pan, maar dan wel dezelfde pan gebruiken waar net de biefstuk in gebraden is;
  • Een opmerking maken dat “de kip zelf vegetarisch was, want die eet ook geen vlees”;
  • Uit de tosti ham-kaas de ham verwijderen en het opdienen als tosti kaas;
  • Zich verontschuldigen dat er geen alternatief is, want men weet geen alternatief voor vlees of vis;

Allemaal ongetwijfeld goedbedoelde uitvluchten, maar zo werkt het natuurlijk niet voor de echte vegetariër. Vegetarisch is vegetarisch, daar moet dus geen enkele relatie, hoe klein ook, zijn met iets wat ooit geleefd heeft. Iets vegetarisch moet dus niet iets niet-vegetarisch (indirect) aanraken of aangeraakt hebben. Laat dat duidelijk zijn.

Knorr’s alternatief

Knorr denkt er dus ook veel te makkelijk over. Want wat blijkt: men biedt een vegetarische variant voor de heerlijke Italiaanse Lasagnette Napoletana aan. Het staat zelfs op de voorkant van het pak:”Een dagje zonder vlees? Zie tip op de achterkant.” Heel mooi Knorr, wat moeten we klaarzetten? Om te beginnen een blikje tonijn van 160 gram. Ehh, sorry Knorremans, lees ik dat nou goed? Zoals ik zojuist heb uitgelegd is een vis ook een levend wezen geweest. Hoort dus niet thuis in een vegetarisch gerecht. Laten we dus weg.
Daarnaast moeten we de in het pak geleverde sausmix gewoon gebruiken. En wat zit er zoal in die saus? Een heleboel, waaronder een paar procenten gerookt spek van varkensvet en spekstukjes van varkensvlees. Tjongejonge, Knorr, dat valt me toch vies tegen. Of zijn die spekstukjes van varkens die zelf geen vlees hebben gegeten?

Ik ben zelf geen vegetariër, dus ik zou de wereldgerechten van Knorr hoe dan ook kunnen eten. Zit ik wel meerdere dagen hetzelfde te eten, want ik ben de enige niet-vegetariër thuis en de gerechten bevatten porties voor meerdere personen. Niet erg hoor. Maar wel erg dat Knorr bewijst geen zier te geven om vegetariërs, want anders zou men zich er wel iets beter in verdiepen. Laat die vegetarische tips maar lekker achterwege Knorr, dan maak je jezelf ook niet belachelijk!

 

Plaats een reactie