Spoorstaafconditioneringssysteem

Afgelopen week zat ik, als één van de weinigen, alleen op een perron op station Arnhem. Te wachten op de trein die me naar mijn werklocatie zou brengen. De sporen waren leeg en waarschijnlijk om die reden zag ik het kleine grijze huisje staan. Ik dacht dat het een soort elektriciteitshuisje was, maar toen ik iets naar voren boog om te kijken wat er nou op het huisje stond, zag ik een onbekend, nooit gehoord en prachtig Scrabble-woord: spoorstaafconditioneringssysteem.

Meteen opzoeken

Nieuwsgierig als ik ben, ga ik direct wanneer ik de mogelijkheid daartoe heb, uitzoeken wat dat nou precies is, zo’n spoorstaafconditioneringssysteem. Na wat gezoek blijkt de producent, Rail Partner Holland, een korte uitleg te geven. Ik citeer:”Vooral op intensief gebruikte spoorlijnen en op emplacementen met veel wissels en krappe bogen kunnen treinen veel geluidsoverlast veroorzaken. De hoog piepende en schurende geluiden ontstaan door het wringen van de wielen op de rails. Rail Partner Holland is een onafhankelijke onderneming, die zich volledig heeft toegelegd op het terugdringen van dit storende boog- en rolgeluid. De oplossing is gevonden door het selectief plaatsen van SpoorStaafConditioneringsSystemen. Toepassing van deze compacte systemen maakt een geluidsreductie mogelijk tot 20dB(A)”.(einde citaat)
Op het moment dat er een trein wordt gedetecteerd op de betreffende rails, wordt door het SSCS een smeermiddel op de spoorstaven gespoten. Dat zorgt ervoor dat reizigers op de perrons geen knallende koppijn krijgen en naburige bewoners rustig kunnen slapen.
ProRail heeft een heuse aanbesteding uitgeschreven voor dit niet te onderschatten probleem. Er staan nu zo’n 2000 systemen door heel Nederland.

Scrabblescore

Dankzij de producent hebben we er dus weer een heel mooi galgje- of Scrabblewoord bij. Áls je het woord al zou kunnen gebruiken bij Scrabble (zie hier voor een handleiding van de Scrabblebond), dan zou het toch een flink aantal punten opleveren. Drieënzestig om precies te zijn, en dat nog zonder verhoging van de letter- en/of woordwaarde!

 

 

2 gedachten over “Spoorstaafconditioneringssysteem”

 1. dat woord past niet eens op het scrabblebord!

  maar nu even serieus: een kastje met dit opschrift (helaas zijn de eerste 3 letters weggesleten/-gescheurd) staat ook op het perron van de tramlijn 19 bij station Sloterdijk in Amsterdam. Zou dat kastje daar ook ergens toe dienen of heeft iemand per ongeluk dat opschrift erop geplakt? Want: de trams daar maken een heidens kabaal en maken een verschrikkelijk snerpend geluid bij aankomst bij de halte.
  Wie weet kan iemand hier klaarheid scheppen?

  .

  Beantwoorden
 2. Op de lijn van Baarn naar den Dolder ter hoogte van de BONI in Soest staat ook zo’n huisje, op een plaats waar het spoor enkel is en nooit piept. Heeft de ambtenaar die dit heeft uitgevonden een dikke bonus ontvangen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie