Een avondje corona

Het is momenteel heel normaal om een ‘Corona-avondje’ te organiseren. Dat kan in je eentje of met maximaal 2 bezoekers. Je kunt dan, naast lekkere drankjes serveren (bijvoorbeeld een flesje Corona bier), de avond gebruiken om een paar boeken te lezen, een paar films te kijken of om je favoriete Corona Top 10 te draaien. Hier een paar tips.

Boeken

De Zweedse schrijver Dan T. Sehlberg schreef twee spannende boeken waarin een virus moet worden bestreden: Mona (of: Besmet) en Antivirus.

Mona/Besmet
Samir Mustaf is een Libanese oud-MIT professor wiens dochter Mona door een Israëlische clusterbom om het leven is gekomen. Hij heeft als vergeldingsactie het meest geavanceerde computervirus ooit ontworpen en beraamt een cyberaanval op het financiële systeem van Israël.
Eric Söderqvist, informaticaprofessor aan het Royal Institute of Technology in Stockholm, heeft Mindsurf uitgevonden: een door gedachten bestuurbaar systeem dat mensen met een fysieke handicap in staat stelt over het web te surfen.
Erics vrouw Hanna komt na de uitvinding van haar man te hebben getest in een coma terecht, getroffen door een zeer agressieve en nog onbekende aandoening. De doktoren tasten volledig in het duister. En hoewel iedereen om hem heen denkt dat hij gek is geworden, is Eric ervan overtuigd dat zijn vrouw geïnfecteerd is met een krachtig computervirus dat bekendstaat als Mona. De enige manier om zijn vrouw te redden is door de maker ervan op te sporen…

Antivirus
De vrouw van informaticaprofessor Eric Söderqvist is geïnfecteerd geraakt met een computervirus. Om haar te redden gaat hij op zoek naar de maker van het virus, de Libanees Samir Mustaf. Eric weet het antivirus te bemachtigen en redt daarmee zijn vrouw Hanna van de dood.
Er duiken echter steeds meer besmettingsgevallen op, in Denemarken, Zweden en ook in Nederland. Als blijkt dat Hanna de enige beschikbare dosis van het antivirus toegediend heeft gekregen, zijn er verschillende instanties die haar willen lokaliseren.
Hanna en Eric slaan op de vlucht voor de nietsontziende farmaceutische bedrijven die jacht maken op medicijnen voor lucratieve doeleinden en strijden om de macht in het Midden-Oosten. Want ook Hezbollah en de Mossad blijken verwikkeld in een strijd waarvan de achterliggende belangen groter zijn dan ze in eerste instantie lijken. Door te proberen uit handen van hun achtervolgers te blijven, zullen Hanna en Eric niet alleen hun eigen leven redden, maar ook dat van tienduizenden andere mensen.

Twee geweldige boeken om de avond wel mee door te komen.

Films

Five feet apart
De tieners Will en Stella verblijven allebei in het ziekenhuis vanwege een taaislijmziekte. Will maakt deel uit van een experimentele drugsbehandeling, terwijl Stella op de wachtlijst staat voor orgaandonatie. Om het risico op besmetting te verkleinen mogen zij niet dichter dan anderhalve meter bij elkaar in de buurt komen. Terwijl hun band groeit, zoeken ze naar manieren om de afstand tussen hen kleiner te maken.

Contagion
Na een zakenreis naar Hong Kong voelt Beth uit Minneapolis zich niet zo lekker. Haar griepje blijkt een virusbesmetting te zijn, die zeer besmettelijk en zeer dodelijk is. Het virus verspreidt zich door aanraking. Terwijl het aantal slachtoffers snel stijgt, proberen wetenschappers van het Center of Disease Control en de World Health Organisation grip op de ziekte te krijgen. Ondertussen stuurt een blogger allerlei complottheorieën de wereld in en breekt massale paniek uit. De paniek verspreidt zich sneller dan het virus en de strijd om het te overleven wordt moeilijker en moeilijker in een uiteenvallende samenleving.

Muziek

Een voorbeeld voor een Corona Top 10 (in willekeurige volgorde en, meestal, puur op titel):
1. The Police – Don’t Stand So Close To Me
2. Nirvana – Stay Away
3. Heart – Alone
4. HIM – Killing Loneliness
5. Pearl Jam – Just Breathe
6. MonaLisa Twins – Getting Better
7. Martin Garrix & MoTi – Virus
8. James Arthur – Recovery
9. H.E.R. – I Can’t Breathe
10. Townes van Zand – Lungs

 

Plaats een reactie