Duplicaatcode tellen

Ik betrap me er de laatste tijd op dat ik weer mijn zelfbedachte spelletje 'duplicaatcode tellen' aan het doen ben. Overigens heet mijn spel pas sinds kort zo, omdat ik voorheen niet eens wist dat hetgeen ik telde een naam had. Duplicaatcode, wat is dat dan? Nou, dat is het kleine cijfertje boven het eerste streepje op de kentekenplaat van een auto. Normaal gesproken staat daar helemaal geen cijfertje, maar het kan gebeuren dat je je kentekenbewijs kwijtraakt of dat je kentekenplaat gestolen wordt. Je moet dan een nieuwe bestellen en die nieuwe plaat krijgt dan een volgnummer, beginnend bij 1. De duplicaatcode geeft aan hoe vaak er na de originele kentekenplaten opnieuw een set kentekenplaten is uitgegeven.

Leuke info misschien, maar voor mijn spel doet dat helemaal niet terzake. Het gaat er mij gewoon om zoveel mogelijk kentekenplaten met duplicaatcodes te zien, en dan het liefst met wat hogere codes. Een hogere duplicaatcode levert namelijk meer punten op. Het gaat als volgt: code 1 levert gewoon één punt op. Daarna levert een hoger cijfer het tienvoudige van het cijfer ervoor op. Dus zie je een kentekenplaat met duplicaatcode 2, dan scoor je tien punten. Bij 3 is dat honderd punten, bij 4 duizend, enzovoort. Die waardering is natuurlijk gebaseerd op de verspreidingsgraad van een code. Er rijden veel meer auto's met code 1 rond dan met hogere codes.

Wat is nou een goed taktiek om veel punten te vergaren? Daar kan ik kort in zijn: dat zijn er meerdere. Door veel met de auto onderweg te zijn helpt uiteraard, maar brengt ook gevaren met zich mee. Als jij als bestuurder op de snelweg alle auto's die je tegenkomt checkt is dat prima en levert dat geen problemen op. Maar er is ook tegemoetkomend verkeer op de andere weghelft. Die kan je niet zomaar voorbij laten gaan en kan je natuurlijk ook checken, maar dan dwaalt je focus af en vergeet je op je eigen weghelft te kijken. Probeer daar een goede tussenoplossing voor te vinden.
Wat slimmer is, is om door woonwijken te rijden. Daar staan altijd veel geparkeerde auto's, dus grote kansen! Buiten kantooruren geniet wel de voorkeur, dan is iedereen weer thuis en staan er veel meer auto's.
Bezoek een groot evenement, bijvoorbeeld een festival. Daar staan vaak honderden auto's op grote parkeerplaatsen. Datzelfde geldt voor attractieparken, maar ook bij winkelcentra, grotere stations en vliegvelden.
Ga niet als een debiel alle auto's langsrennen als je bent uitgestapt, maar doe zoals ik, onopvallend vanuit de auto: ik kom ons winkelcentrum binnenrijden – aan de kant waar ik niet moet zijn -, waar een paar honderd auto's geparkeerd staan en rijd rustig elke gang door, zogenaamd op zoek naar mijn perfecte vrije plek. Ondertussen kijk ik aan weerszijden naar de kentekenplaten, tel in mijn hoofd de scores op, en parkeer uiteindelijk in de laatste rij. Grote kans dat ik een paar punten rijker ben.

Ik houd geen overzicht van 'high scores' bij, maar weet natuurlijk wél wat mijn hoogste score tot nu toe is. Ooit, heel lang geleden, volgens mij woonde ik toen nog bij mijn ouders thuis, is de teller blijven steken op het duizelingwekkende aantal van 1261 punten. Ik heb toen niet 1261 auto's met duplicaatcode 1 gezien, maar wel één met code 4, twee met code 3, drie met code 2 en eenendertig met code 1.

Vanaf vandaag heb je er weer een uitdaging bij. Succes met het vinden van vooral de kentekenplaten met duplicaatcodes boven de twee, dan scoor je pas lekker. En laat even weten wat je score is, zodat ik kan zien dat mijn record eigenlijk maar een zielig aantal is.

1 gedachte over “Duplicaatcode tellen”

Plaats een reactie