Misleiding is normaal

Het is één van de meest gebruikte verkooptechnieken die wat mij betreft verboden moet worden: misleiding. Ik heb weer eens een bonnetje bij mijn aankoop meegekregen waarop wordt geschreeuwd dat wanneer ik kras ik ook win, want ik heb “altijd prijs!”

Wat moet ik ervoor doen om mijn ongetwijfeld fantastische prijs te ontdekken? Slechts drie stappen, want zo staat het op het bonnetje: “1 Ga naar een bepaalde website; 2 Vul jouw code in; 3 Ontdek jouw prijs”. Dus ik begin met de eerste stap, die heel eenvoudig is en ook klopt. Op die pagina vul ik – stap twee – mijn code in. Maar wacht eens, ik moet nog meer invullen, namelijk mijn e-mailadres. Daarnaast moet ik een vakje aanvinken om toestemming te geven dat mij een e-mail met een link wordt gestuurd. Puur uit nieuwsgierigheid doe ik dat. Na een minuut krijg ik inderdaad een e-mail met daarin een knop om mijn deelname te bevestigen. Na indrukken beland ik op een nieuwe pagina waar ik een klein formulier moet invullen. Maar ik zou volgens de bon nu aan stap drie bezig moeten zijn, het ontdekken van mijn prijs.

Nog een formuliertje

Dat nieuwe formuliertje vraagt je om je voor- en achternaam, geboortedatum, geslacht en postcode. Daarnaast moet je een vinkje zetten om akkoord te gaan met de voorwaarden EN om twee nieuwsbrieven te ontvangen. Daarna kan ik op de knop drukken om mijn prijs te ontdekken. Ik ben natuurlijk gekke Henkie niet, dus heb ik niet verder gedrukt. Ik hou niet van misleiding onder het mom van het mogelijk een prijs kunnen winnen. Natuurlijk zijn er heel veel mensen die wel slaafs alles invullen. Je kunt immers iets winnen en dat maakt nu eenmaal veel mensen blind en bedrijven veel e-mailadressen en namen rijker.

Dit moet anders. Het moet zo zijn dat ik naar de website ga, mijn code invul en mijn prijs ontdek, precies zoals staat vermeld op de bon. En als ik mijn prijs dan interessant genoeg vind om daarvoor mijn persoonlijke gegevens achter te laten, dan doe ik dat. Maar die keuze moet ik wel zelf hebben en kunnen maken en niet gedwongen worden nog voordat ik überhaupt weet óf en wát ik gewonnen heb.

Misleiding, ik heb er een hekel aan maar het mag gewoon weer…

Plaats een reactie