Mijn eigen vine

Ik vind het ongelooflijk, maar je kunt blijkbaar heel populair en zelfs rijk worden door het maken van een vine. Een wat? Een vine. Of beter: door het maken van meerdere vines, want met één bereik je niet zoveel. Daar zijn ze te kort voor, dus je moet wel een onwaarschijnlijk goede en slimme vlogger zijn om met één vine je brood te kunnen verdienen.

Vine ?

Als ik het goed heb begrepen is een vine een repeterende video van zes seconden waarin de maker iets grappigs of opvallends laat zien, gemaakt met de app met dezelfde naam. Bijvoorbeeld: een pas getrouwd stel viert  het heuglijke feit met een fles wijn. De kurk springt van de fles en knalt de bruid bijna buiten westen. Het volgende shot toont een met koffer wegrennende bruidegom. Het huwelijk is alweer gestrand. Hahaha, wat een lol! Dit is overigens mijn eigen interpretatie van de video. Of deze klopt weet ik niet, interesseert me ook niet. Ik vind het voornamelijk storend dat dit tegenwoordig de manier is om je geld te verdienen. Hij, de vlogger, heeft er een dagtaak aan om een filmpje te verzinnen en te schieten. Daarna moet het filmpje gemonteerd worden en op Youtube geknald worden. Er rust dus een enorme druk op zijn schouders, dat moge duidelijk zijn.

De wereld is raar. Een jongeling, geen hoogvlieger op school, gaat met een smartphone op pad en verzint lollige video’s. Hij zet ze vervolgens op een populair videokanaal en trekt veel kijkers. Door advertentie-opbrengsten in combinatie met een groot aantal bezoekers kan hij er nog een boterham mee verdienen ook. En overal waar hij komt ontstaan popsterachtige taferelen. Het moet niet gekker worden hoor.

Mijn eigen vine

Toen ik er voor het eerst van hoorde, vroeg ik mezelf af: zou ik ook een vine kunnen maken? En zo ja, wat zou de inhoud zijn? Gek genoeg had ik er vrijwel onmiddellijk één in gedachte. Het gaat over een jongen. Hij loopt met zijn vader in een winkelstraat en sleurt hem mee naar de etalage van een slagerij. Hij wijst op de ronddraaiende kippen aan het spit, waarmee hij wil zeggen:”dat wil ik ook, pap!”. Het volgende shot toont de likkebaardende vader naast zijn zoon, die vastgebonden aan een spit ronddraait boven een vuurtje.
Zoiets dus.

Plaats een reactie