Een dag geen internet

Vroeger was er de autoloze zondag. Ingevoerd om een statement te maken tegen de olieproducerende landen die ons even geen olie wilden leveren. Iedereen, een paar beroepsgroepen uitgezonderd, moest de auto die dag laten staan en een andere vorm van vervoer gebruiken. Of gewoon een dagje thuis blijven.
Dat zouden we ook eens met smartphones moeten doen: een dag zonder internet, en als direct gevolg daarvan dus de mobielloze zondag. Zou dat niet een hoop rust en creativiteit bij de mens brengen?

Internet uit

Even geen verkeer op de digitale snelweg. Dat betekent dus voor jezelf: de smartphone uit, de computer niet aan en geen televisie kijken wanneer dat anders gaat dan via de analoge kabel. Voor veel mensen betekent dat een acute panieksituatie. Ze denken niets meer te kunnen, voelen zich naakt en als je niet oplet praten ze zichzelf ziek. Er is geen leven zonder internet, zo lijkt het. Het medium heeft de mensen afhankelijk gemaakt en tevens creatief machteloos.

Tot mijn grote afschuw, teleurstelling en verbazing bleek ik zelf ook al aardig ‘overgenomen’ te zijn door de computer. Niet opzettelijk, maar gewoon omdat je gedwongen meegaat. Ik wilde eens een dagje zonder internet en smartphone doen. Dan moet ik al beginnen met het uitschakelen van de smartphone. Want laat je hem aan, dan ga je er onbewust toch op kijken. Dus uitzetten en opbergen die smartphone. Om de computer wel te kunnen gebruiken moet dan ook weer de router uitgezet worden. Geen probleem, dan doen we dat toch. Ik wilde de omzetbelasting gaan doorgeven die dag, dus druk de computer aan. Op dat zelfde moment denk ik:”kak, dat gaat mooi niet door. Heb geen internet.” Ik kan dan wel in Excel de gegevens bijwerken, maar kan niets opsturen, want daarvoor moet ik naar de website van de Belastingdienst.

Aternatieven zoeken

Nou, dan ga ik maar die boodschappen halen voor vanavond. Bij welke supermarkt? En is die vandaag, zondag, wel geopend? Ja, denk het wel. Kan het even niet opzoeken, want geen internet, weet je wel? Ik spring op de gok dan toch op de fiets en zie wel hoever ik kom.
De supermarkt was natuurlijk open, dat wist ik eigenlijk wel. Want heel veel supermarkten zijn op zondagmiddag geopend. Mijn gok was dus niet zo groot.

Na mijn korte doch verfrissende fietstochtje naar de winkel wil ik thuis lekker een film gaan kijken. Ik heb een lange lijst van films die ik nog graag wil zien, dus zet de tv aan om Netflix te starten. Ai, dat gaat natuurlijk niet, want geen internet! De televisie  gaat weer uit en ik ga op zoek naar ander vertier.

Dat was uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk. Ik heb me prima vermaakt die dag. Eerst een uur lang de wasstapel wegvouwen, daarna het washok opnieuw inrichten, informatie lezen over CorelDraw, een uur gitaarspelen oefenen, de deur van de tuin testen (de tuin was net flink opgeknapt en het slot van de deur moest opnieuw bevestigd worden), een begin gemaakt in een spannend boek en verschillende hapjes met spelt-brooddeeg gemaakt en geproefd. En tussendoor natuurlijk ook nog thee en koffie gedronken, voor de gezelligheid.
Zo zie je maar, als je wilt kan je je dag écht wel vullen met leuke en nuttige dingen, zonder dat daar de mobiel of internet aan te pas komt. Probeer het ook eens!

1 gedachte over “Een dag geen internet”

  1. Wat een tijd houden we dan over voor andere leuke en minder leuke dingen, maar ik denk wel dat dit nog niet zo verkeerd voor ons brein is. Ik spreek uit ervaring want wij hebben pas een week zonder tv/internet gezeten. Je zult het niet geloven wat een verademing het was, zoveel leuke en minder leuke klussen gedaan…..maar ik kan je wel zeggen: ruimt op, zowel in huis als in je hoofd. De volgende die er nu uit gaat is facebook want daar wordt je toch knettergek van? Ja en weet je nou wat zo raar is!!….2de kerstdag moeten ze allemaal zo nodig het bos in voor een frisse neus te halen en de benen te strekken. Want we hebben al te lang met de familie zitten kletsen ja en dat kan vermoeiend zijn. Maar achter de pc,sociale media enz krijg je dat allemaal niet.
    Daarom een verfrissend opgeruimd 2018!!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie