Van pak tot casual

Ik ben op weg naar huis vanaf Amsterdam Schiphol naar Arnhem. Met de trein. Ik moet overstappen in Utrecht, dus ga niet de hele trein door met zware koffers en zet me neer op een uitklapstoel in de tussencoupé. Ik denk bij mezelf: “kijken of ik een bekende zie op mijn reis”. Belachelijke gedachte, daar ik niet uit deze regio kom en maar weinig vrienden of kennissen heb. Wat uiteindelijk volgt is een vergelijk van pak tot casual.

Bij Amsterdam Arena stappen drie personen in:

 • De eerste is strak in het pak gestoken en draagt een laptoptas. Zijn haar is, zoals verwacht bij een pak, netjes gestileerd en zijn kin is gladgeschoren. Verder draagt hij zwarte veterschoenen. Hij zet zijn bril op en begint een e-book te lezen;
 • De tweede is iets informeler gekleed: de gladgeschoren en bebrilde krullenbol draagt een witte blouse, een nette jeans en bruin gelakte instappers met grote gespen. Ook hij pakt direct de smartphone erbij en gaat het voetbalnieuws lezen;
 • De derde reiziger is wat we noemen zeer casual gekleed: een tweedagenbaardje, wat nonchalant ogende streepblouse van een andere stof dan die van de bebrilde krullenbol, versleten jeans en versleten suède veterschoenen. Na langdurig bezig te zijn met het ontwarren van zijn oordopjes (en zich ervoor te verontschuldigen) start hij de Tour de France-uitzending op zijn smartphone en opent er een blikje Heineken bij.

Enige gelijkenis?

Mijn eerste gedachte na het bestuderen van de drie instappers: lijk ik op één van de personen? Haha, leuke vraag! Maar als ik er serieus op in ga, begin ik toch de uiterlijke kenmerken te vergelijken. Meneer 1 is een typisch zakenmannetje. Ben ik zelf zeer kortstondig ook geweest, maar ik ben geen pakkenman. Ik vind pakken best mooi hoor, maar ze staan mij nooit. Heb altijd het gevoel dat het pak te groot is en daardoor gek hangt. Waarschijnlijk een kwestie van de juiste snit zien te vinden. Maar ja, daar zit vaak weer een prijskaartje aan waar ik niet vrolijk van word.
Meneer 2 komt wat meer in de buurt. Hoewel, toch ook weer niet. Ik beschik niet over een weelderige bos krullen. Maar een witte blouse en een nette jeans passen mij wel. De grote afknappers zijn echter de instappers. Ik ben al geen fan van instappers, maar die gespen die erop zitten…. die kunnen echt niet! Jammer joh!
Dan blijft heer 3 nog over. Ik ben zelf ook zelden gladgeschoren, maar hou niet van versleten broeken en heb suède nooit begrepen. Suède blijft een paar dagen goed, maar als er eenmaal iets van vuil of vlekken op zit is het een enorme uitdaging om alles weer toonbaar te krijgen. Die wordt het dus ook niet.

Zou ik op één van hen willen lijken?

Het is duidelijk: er is weinig gelijkenis tussen mij en de drie heren. Feitelijk ben ik een combinatie van deze personen. Ik heb de schoenen van de pakkenman, de nette jeans en de witte blouse van de krullenbol en de onverzorgde kop van mister casual. Maar zou ik wel op één van hen willen lijken? Hm, moeilijk, erg moeilijk. Stiekem vind ik een gladgeschoren kop wel goed en fijn. Maar het is zo’n gedoe; al dat gescheer en gesmeer om er top uit te zien. Ik moet me er altijd zó toe zetten om de shaver weer te pakken.
En stiekem vind ik een mooi kostuum ook wel gaaf. Maar dan moet het wel lekker zitten én goed staan. En het moet bij de functie passen. Het dragen van een pak heeft vaak als voordeel dat de job waarvoor je dat pak draagt, goed betaalt.
De schoenen van de zakenman vond ik prima, dus eigenlijk komt de zakenman er in zijn geheel erg goed van af bij mij. Maar dan wel alleen tijdens werktijd. Want als ik thuis ben loop ik liever in een mooie blouse en een jeans, samen met makkelijk zittende sportief ogende VETERschoenen.

Zo, de treinreis zit erop. Ik ga verder met de bus. En als ik dan thuis ben gaan de schoenen uit, de trainingsbroek aan en wordt het hangen op de bank. Met een echt boek erbij en wellicht een kopje thee. Want het is soms ook erg fijn om even helemaal niks te moeten…

 

1 gedachte over “Van pak tot casual”

 1. Leuke analyse, beleving/humor ligt op straat als je de moeite neemt om je heen te kijken en een beetje interesse toont in de omgeving en creatief bent. Hoop wel dat je geen blouse draagt, het dragen van een overhemd bedoeld. Je kan de beleving leuk en interessant beschrijven, zou zomaar een column in een krant kunnen zijn.

  Heb ik ook nog een leuk voorbeeld voor je, deze man zal je waarschijnlijk niet zijn maar denk dat het wel bestaat, “de treinenman”. Wellicht niet zo uitbundig als deze persoon echter mensen kunnen wel genot halen uit de omgeving door om zich heen te kijken. Het is als een hond met een bal, een kind met knikkers, een boterham met pindakaas, een kopje thee, het is maar hoe je het zelf invult en beleeft:
  https://www.youtube.com/watch?v=A1og2uukcZc

  Groetjes en ga zo door,
  Frans.

  Beantwoorden

Plaats een reactie