Waar maak ik me druk om..? – (deel 1)

Ik denk wat af op een dag. Soms gaat het om hele rare, onverwachte of onlogische dingen. Ik heb er een paar verzameld en denk erover om er een regelmatig terugkerend item van te maken. Weet niet of me dat gaat lukken, hoewel er in principe meer dan genoeg is om te overdenken.

Ik en mijn goeie gedrag

Je zou je er bijna voor gaan schamen. Voor het stoppen. Bij een verkeerslicht. Als deze op rood staat. Het lijkt namelijk heel normaal te zijn om dat hele licht te negeren. Ik fietste pas met een flinke vaart van een brug af. Onderaan staat een verkeerslicht en die stond uiteraard op rood. Ik zag dat van ver al aankomen dus stopte met trappen. In de tussentijd wordt ik voorbij gereden door een jongeman van een jaar of 22 op een scooter. Deze jongeman stopte helemaal niet met gas geven en reed, zonder de omgeving te bekijken, gewoon door bij het verkeerslicht. Een seconde of tien daarna komt een wat oudere vrouw, ik denk een jaar of 45, ook op een scooter aanrijden. Ze remt iets af, kijkt of er iets aankomt en rijd net zo makkelijk door het rode licht. Weer wat seconden later volgt een meisje van 16, schat ik, dat ook zonder blikken of blozen en zonder de verkeerssituatie in ogenschouw te nemen vrolijk doorfietst. Daar sta je dan met je goede gedrag. Het voorbeeld te geven aan… ja, aan wie eigenlijk?!?

Mesut volgt zijn hart

Hoe kan het toch dat ik vaak voetballers niet op hun woord geloof? Ligt dat aan mij of is het zo overduidelijk dat ze niet zeggen wat ze bedoelen?
Kijk nou naar Mesut Özil bijvoorbeeld. De technisch zeer bekwame Turks-Duitse middenvelder van Arsenal heeft zojuist zijn contract bij de club verlengd. Hij zegt hierover (geciteerd van Voetbal International):”Dit was één van de belangrijkste beslissingen in mijn loopbaan en daarom moest ik er goed over nadenken.” O ja joh, waar moest je dan zo erg over nadenken? Hij gaat verder:”Maar uiteindelijk heb ik mijn hart laten beslissen. Ik voel me hier thuis en ik ben erg gemotiveerd om in de komende jaren mooie dingen te bereiken met deze club.”

Klinkt allemaal best leuk en emotioneel, niet? En tóch heb ik mijn twijfels over de oprechtheid van de persoon. Waarom? Heel simpel. Hij heeft zojuist een contract getekend waarbij hij, heb ik me laten vertellen, maar liefst 400.000 euro PER WEEK gaat verdienen. Of 57.000 euro per dag. Of 1,75 miljoen per maand. Ja, dan wil ik ook wel zeggen dat ik mijn hart heb laten beslissen.

Laat ik duidelijk zijn: Mesut is een geweldige voetballer met een geweldig linkerbeen en een zeer goed spelinzicht. Ik zou bijna zeggen dat hij net zo goed is als ik was. Erg goed dus. En dan mag je best een leuke boterham verdienen. Toch is hij ook maar een gewone jongen. Alleen verdient hij duizend maal meer dan al die andere gewone jongens, jongens die hem en zijn club steunen en ergens anders goed in zijn. En als ik zeg ‘duizend maal meer’ overdrijf ik niet eens, hè. Dát vind ik dus een belediging voor al die andere mensen, die waarschijnlijk harder zwoegen voor een schamel inkomen dan willekeurig welke voetballer. Wat mij betreft een grote schande waar waarschijnlijk nooit meer iets aan zal veranderen en dat iedereen maar voor lief neemt.

Earth Overshoot Day

Deze dag, geïnitieerd door de Global Footprint Network, geeft aan wanneer de mensheid op onze aarde het maximaal door deze aarde te produceren voedsel heeft verbruikt. Hoe eerder in het jaar, hoe slechter de mensheid ervoor staat. Sinds men dit is gaan registreren, in 1981, is die dag langzaam aan het opschuiven richting 1 januari. Daar zijn we natuurlijk, gelukkig, nog lang niet, maar het geeft wel de enorme toenemende consumptie van de mensheid aan. Dat is op zich natuurlijk ook weer niet gek: het aantal mensen op aarde blijft ook sterk toenemen. Het geeft wel aan dat de mens bezig is de aarde langzaam uit te putten. Interessant is in dit geval de afbeelding op de website van Global Footprint Network over de ‘Country Overshoot Day‘. Hier wordt getoond op welke dag Earth Overshoot Day zou vallen wanneer de hele wereldbevolking het consumptiegedrag van de inwoners van een specifiek land zou vertonen. Het zou dan goed zijn om de Vietnamezen te volgen (21 december), maar heel slecht om hetzelfde te doen als de inwoners van Qatar (9 februari)…

 

Plaats een reactie