Waarom?

Waarom moeten we werken? Waarom moeten we soms heel veel werken? En waarom moeten sommige mensen heel veel verdienen? Waarom verdienen acteurs 1 miljoen per aflevering van 25 minuten? En waarom biedt een werkgever dat salaris? Waarom vindt men dat blijkbaar ook heel normaal? Waarom verschuilt iedereen zich bij zoiets ook weer achter het begrip ‘marktwerking’?

Waarom moeten we allemaal een auto hebben? Waarom liever nog twee? En waarom moet die vaak nog duur en indrukwekkend zijn ook? Waarom zijn er sowieso zo ontzettend veel verschillende auto’s? En televisies? En smartphones? Waarom moet er zoveel te kiezen zijn?

Waarom doet iedereen wat anderen vinden? Waarom wordt iets wat niet door het overgrote deel als normaal wordt gezien, als raar of apart of dom gezien? Waarom schrijven bedrijven voor hoe we er uit moeten zien? En waarom zijn we buitenbeentjes als we er tóch anders uit zien? Waarom wordt verwacht dat iedereen de onderbroekenlol die vaak op de tv te zien is, inderdaad als super lollig beschouwt? Waarom laten mensen volstrekte vreemden die gevolgd worden door een man met een enorme camera, lachend hun woning binnen? En waarom zijn bepaalde figuren niet van de buis te slaan, ook al druipt de homoseksualiteit en de hoeveelheid seksistische ‘grappen’ er vanaf? Waarom wordt er tijd en geld gestopt in programma’s die zo slecht zijn, maar blijkbaar toch door een grote groep mensen bekeken wordt?

Waarom vertellen bedrijven niet eerlijk wat er in hun voedingsmiddelen zit? Waarom moet er altijd omheen gedraaid worden door net die woorden te gebruiken die niets zeggen, en je de indruk geven dat het product wel ‘OK’ is? En waarom moet overal suiker in, zelfs in de tonijnsalade, om maar een vreemd voorbeeld te noemen? Waarom moet suiker, als het dan toch niet gebruikt wordt, altijd weer vervangen worden door synthetische vervangers? Waarom wordt niet gewoon helemaal gestopt met het toevoegen van zoetstoffen?

Waarom moeten chronisch zieken ook een zorgverzekering met eigen risico afsluiten, hoewel natuurlijk al bekend is dat zij dat eigen risico sowieso gaan opmaken? Waarom zijn deze chronisch zieken dan dus altijd minstens 385 euro per jaar meer kwijt, is hun maandelijks premie feitelijk minstens 32 euro hoger, altijd? Waarom worden zij dus gestraft voor iets waar ze zelf geen invloed op hebben gehad, waar ze dus niets aan kunnen doen? Waarom worden zieken sowieso nooit voor vol aangezien? Waarom verdient bijvoorbeeld een rolstoeltennisser een fooi vergeleken met ‘grote sterren’ als Federer en Williams?

Waarom is het zo moeilijk om iedereen op deze wereld ervan te doordringen dat er iets moet gebeuren met het klimaatprobleem? En gezondheid en een mooie wereld voor de generatie die na ons komt minder belangrijk is? Waarom blijft de aarde maar leeggeroofd en uitgebuit worden? Waarom moet het zo ontzettend lang duren voordat er beslissingen genomen worden die goed zijn voor de aarde? Waarom kunnen veel beslissingen niet gelijk ten uitvoer worden gebracht? Waarom moet het steeds weer jaren duren voordat iets geldig is of kan worden uitgevoerd? Waarom worden bedrijven die al enige tijd misdaden tegen de aarde begaan niet gestraft? En waarom bestaat daar klaarblijkelijk nog niet eens een degelijke wetgeving voor?

Ik kan zo nog heel lang doorgaan met vragen stellen, maar ik merk dat ik er een beetje moe van word. Er is zoveel dat veel beter kan in deze wereld. Helaas is het onbegonnen werk om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Dat maakt mijn onbegrip en boosheid er eigenlijk alleen maar groter van.
Feit is dat bijna alle vragen eenzelfde antwoord hebben. Iets wat neerkomt op het feit dat geld er een zeer belangrijke rol in speelt. Konden we daar nou maar eens van af komen, van dat geld. Mogelijk dat we dan een wat ontspannender wereld kunnen creëren…

 

1 gedachte over “Waarom?”

 1. Zet je in voor het basisinkomen, het zal veel veranderen wanneer het er komt, zoals:
  – Brengt rust en bewustheid;
  – Bedwingt egoïsme;
  – Het wegnemen van ongelijkheid en stupide veroordelingen;
  – Het wegnemen van het simpele competitie element, het verkopen van iets of jezelf om te kunnen kopen;
  – Verminderd de eenheidsworst door te moeten presteren naar maatstaven dat wat niet iedereen past;
  – Reduceert criminaliteit of andere domme beslissingen;
  – Brengt meer diversiteit en kansen door zelf te kunnen kiezen.

  Dat zijn er nog maar een paar. Alles wat je hier noemt begint bij hetzelfde, geld. Het hebben van of het hebben van géén geld, slechte, kortzichtige of goede beslissingen worden allemaal gemaakt op basis van de eerste levensbehoefte (of beter vereiste) van nu: geld. Het sloopt je of het maakt je. Kijk maar eens naar jezelf, hoe vaak per dag ben je bezig met geld. dat kan een schrikmomentje zijn, dat is echt héél vaak. Waar gaan de zorgen over als ze je hebt? Als je het goed hebt gaat het over andere dingen dan geld maar als je er wat minder bij zit dan is het eerste: geld. Geld bepaald of je mag bestaan of niet, geld bepaald of je kunt studeren of niet, geld bepaald of je kunt wonen of niet.

  Deze gekweekte behoefte haalt tevens het duiveltje naar boven, als crimineel, als bedrijf of mensen die nadenken over hoe ze zich het zo gemakkelijk kunnen maken om onder die continue druk van het eindeloos smekende geldgeweld uit te komen. Zoeken naar een escape, ook al gaat dat ten koste van een ander. Vuil dumpen, slecht betalen, uitbuiten etc. Dus is het heel goed mogelijk dat je belazerd wordt, bedrijven kosten drukkend bezig zijn (en dan is milieu niet zo belangrijk mede ook door alsmaar stijgende belastingen en andere kosten e.d.) en daarom zijn loterijen heel populair onder het ‘klootjesvolk’. Immers als je een goede prijs wint dan ben je in één keer van dat geldgezeur af (dat noemen we zorgeloos wat geld betreft) en dat geldt ook voor bedrijven als ze in een korte tijd een hoop winst maken.

  Het is een georganiseerd eindeloos kat en muis spel geworden met het resultaat dat we individualistischer (én egoistischer) zijn geworden en er deals moeten worden gesloten om tot een compromis te komen dat partijen kunnen accepteren en dat hoeft dus niet de beste oplossing te zijn. Dat kost veel energie, ‘slachtoffers’ en gaat ontzettend langzaam omdat het niet vanzelf gaat vanwege de geforceerde belangen.

  Denk dat het basisinkomen heel goed zal helpen geldbehoefte te neutraliseren en dus ook de eenzijdige belangen te neutraliseren ofwel ervoor zal zorgen dat het weer om leven kan gaan en niet uitsluitend over geld. De macht uit geld zou je kunnen zeggen. Dat gaat overal in doorwerken, het zal de belangen veranderen en meer bewustzijn tot gevolg hebben dat wat met de kennis van nu de wereld veel goeds kan brengen.

  Mvg,
  Theo

  Beantwoorden

Plaats een reactie